
Afgelopen weekend was ik samen met Nawin Ramarchan en Lourdes aanwezig bij de ECR-conferentie European Awareness Days in Napels over de Europese veiligheid. Tijdens dit weekend spraken we met veel plezier oude bekenden, ontmoetten we nieuwe mensen en versterkten we bestaande samenwerkingen. Daarnaast wisselden we inzichten uit over kansen en strategieën ter versterking van de Europese veiligheid met vertegenwoordigers van Europese studentenorganisaties, geopolitieke experts, Europarlementariërs, nationale parlementsleden, ministers en voormalig regeringsleiders, waaronder Mateusz Morawiecki (Polen) en Kolinda Grabar-Kitarović (Kroatië).
Inhoudelijk lag de focus op het Middellandse Zeegebied, de Balkan en het Noordpoolgebied. In een van de sessies vertelde ik meer over de strategische positie van Nederland binnen het Europese veiligheidsbeleid. Waarna Nawin in zijn speech verder in ging op actuele politieke ontwikkelingen, met speciale aandacht voor migratie.
Naast de gezelligheid en de nieuwe contacten nam ik ook veel nieuwe kennis mee naar huis. In het bijzonder over de geopolitieke situatie in het Noordpoolgebied. Door de versnelde opwarming van de regio ontstaan nieuwe zeeroutes en economische kansen, maar ook geopolitieke spanningen. Rusland speelt hierbij een centrale rol vanwege zijn militaire aanwezigheid en toegang tot natuurlijke hulpbronnen. Tegelijkertijd nemen ook China, de Verenigde Staten en Canada toenemende belangen in, wat druk zet op het bestaande zeerecht, zoals vastgelegd in UNCLOS. De toekomst van de Noordpool hangt af van internationale machtsverhoudingen, samenwerking op het gebied van veiligheid en heldere juridische kaders. Europa zal hierin duidelijke keuzes moeten maken, met oog voor veiligheid, duurzaamheid en geopolitieke stabiliteit.
De conferentie werd afgesloten met een themadag over Oekraïne. Sprekers uit Litouwen en Slowakije onderstreepten het belang van Europese solidariteit en benadrukten de noodzaak om druk uit te oefenen op landen die blokkades opwerpen. Zij benadrukten dat economische vooruitgang en militaire innovatie in Oost-Europa krachtige alternatieven vormen voor autoritair imperialisme.
Daarnaast werd er terecht benoemd: "Zonder verdediging is er geen soevereiniteit, zonder soevereiniteit geen vrijheid, zonder vrijheid geen welvaart."
Reactie plaatsen
Reacties