Een cruciale week voor de academische vrijheid!

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 18:50

In de oorsprong bedoeld als een baken van verlichting, vrijheid en kennis, heeft de academische tempel zich geëvolueerd tot een bastion van extreemlinks gedachtegoed. Het is een zorgwekkende ontwikkeling waarbij de fundamenten van open debat en democratie zijn ondermijnd, en met name de pilaren van vrijheid van meningsuiting en onderlinge tolerantie met een sloopkogel van wokisme te maken krijgen. Kijkend naar het verleden, is deze beperking van academische vrijheid een alarmerend signaal, waarbij de geschiedenis ons leert dat de autocratisering van landen begint met het verstikken van academische vrijheid. 

Jarenlang hebben we stilzwijgend toegekeken, en nu bevinden we ons op de 24ste plek omtrent de academische vrijheid- ranglijst van de Europese Unie. Landelijke rechtse partijen zijn zelden in staat geweest om effectief weerstand te bieden tegen de dominante invloed van extreemlinks. Ondanks de grotere omvang van de rechtse vleugel, blijkt het lastig om georganiseerd op te treden ter verdediging van de traditionele westerse waarden. Echter, nieuwe politieke participatie lijkt zich nu te ontplooien aan de rechterzijde: studentenpartijen. 

Deze partijen manoeuvreren zich in de medezeggenschapsraden van de universiteiten en bieden een intrigerend nieuw perspectief op politieke participatie, vooral in deze tijd waarin traditionele partijen de dominantie lijken te behouden. Deze beweging, die een alternatief vormt voor de vastgeroeste politieke structuren, kan de status quo doorbreken en nieuwe ideeën naar voren brengen. Waar extreemlinks namelijk rechtse politieke participatie maatschappelijk gezien verhindert, doormiddel van het stigmatiseren van rechtse bewegingen als 'extreem', 'fascistisch' en zelfs 'neonazistisch', zien we bij de studentenpartijen een cultuur van onbegrensde onderlinge tolerantie met een eigen bepaalde narratief. Dit komt namelijk doordat in tegenstelling tot hun gevestigde tegenhangers, studentenpartijen de flexibiliteit hebben om politiek te bedrijven zonder gebonden te zijn aan de traditionele partijpolitiek. Dit betekent dat ze niet gedwongen worden om standpunten in te nemen over kwesties zoals de geopolitieke situatie in Oekraïne en Rusland, het Israëlisch-Palestijns conflict en andere verdeeldheid zaaiende onderwerpen die de rechtse gelederen hebben verscheurd. Deze partijen bieden een platform voor interne discussies zonder de cohesie van de beweging in gevaar te brengen. Het is de plek waar jongeren zich kunnen verenigen rond gedeelde idealen. Daarmee vullen deze partijen de universiteit aan, waar zij helaas zwaar tekortschiet: open debat. 

Uiteindelijk ligt de werkelijke macht in het vermogen om het politieke discours te normaliseren en het venster van aanvaardbare ideeën te verschuiven. Door samen te werken en een gezamenlijk front te vormen tegen verdeeldheid en demonisering, kunnen studentenpartijen de weg effenen voor een nieuw tijdperk van politieke participatie. Met deze insteek zouden landelijke rechtse politieke partijen zich kunnen afzetten tegen de demoniserende retoriek van extreemlinks en het politieke speelveld opnieuw definiëren. Anders hebben we straks in ieder café verplichte genderneutrale toiletten, vegan-voedsel en menstruatieproducten voor mannen.

Om hiertegen krachtig op te treden, staat volgende week centraal. Na de indrukwekkende overwinning van de rechtse Vrijmoedige StudentenPartij aan de VU, is het nu de beurt aan diezelfde partij in Utrecht. Deze universiteit heeft de potentie om een versnelde invloed uit te oefenen op de rechtse koers van Nederland. Hier worden namelijk de meest actuele en maatschappelijke onderzoeken uitgevoerd. Tegelijkertijd neemt de conservatieve studentenpartij Liberi Erasmi deel aan de verkiezingen op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze studentenpartijen zijn voor rechts-conservatieve jongeren in Nederland een broedplaats waar ideeën worden uitgewisseld, netwerken worden opgebouwd en collectieve actie wordt ondernomen.

 

Studenten, jullie zijn de bewakers van de academische vrijheid, vergeet dus niet te stemmen! En als u geen student bent, laat uw steun blijken en moedig studenten aan om op deze partijen te stemmen. In het belang van academische vrijheid, een woke-vrije generatie en dus een betere toekomst! 

 

Foto: eigen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.