Een soortgelijke Fortuynrevolutie vindt plaats in Duitsland

Gepubliceerd op 18 september 2023 om 13:00

Friedrich Merz van het CDU zet politiek Duitsland op zijn kop

Bij onze oosterburen ontvouwt zich momenteel een opmerkelijke omwenteling in het politieke landschap. Terwijl in Nederland de Linkse Groenen terrein winnen in de peilingen en er een toenemende versnippering van politieke partijen plaatsvindt, met meer partijen dan kaasboeren, zien we in Duitsland een opkomst van realistisch rechts met een vrijwel volmaakte leider. Hier doel ik op Joachim-Friedrich Merz van het CDU. Vandaag zal ik u bijpraten over de huidige ontwikkelingen in de Duitse politiek, waar momenteel een soortgelijke revolutie plaatsvindt als destijds met Pim Fortuyn in Nederland.

Vrijheid

Merz schetst twee hoofdprioriteiten voor Duitsland wanneer hij Bondskanselier wordt. Ten eerste, vrijheid: de vrijheid van de burger om ongehinderd te kunnen zeggen en denken wat zij of hij wenst. Deze twee cruciale vrijheden, zoals uiteengezet door de filosoof John Stuart Mill, zijn essentieel voor het behoud van een liberale democratie. Merz uit zijn grote bezorgdheid over de mainstreammedia, die naar zijn mening het CDU en de AfD voortdurend bekritiseren en invloed uitoefenen op het denken en spreken van de burgers. Immers, wie de media beheerst, heeft controle over het intellect. Dit blijkt duidelijk uit het feit dat Duitse nieuwszenders in samenwerking met linkse sympathisanten, met name klimaatactivisten, intense angst creëren rond klimaatkwesties en iedereen die een afwijkende mening verkondigt stigmatiseren. “We moeten problemen kunnen adresseren, ook met formuleringen die niet iedereen bevalt. Dit is niet meteen rechts, niet meteen racistisch en ook niet meteen AFD-taal” (Merz). 

Merz gelooft daarnaast erin dat vrede en rust net zo besmettelijk zijn en strijdt met die gedachte tegen de verspreidde angst. Dat doet hij bijvoorbeeld in zijn meest bekende speech waarin hij zegt: “De wereld gaat ten onder en ik moet morgen gewoon werken”. Op deze manier tracht hij de overdreven bezorgdheid over klimaatverandering te relativeren. Daarnaast is hij van mening dat degenen die zich als “Klimaklebers” ("klimaatplakkers") gedragen, de vrijheid van gewone Duitse burgers fysiek belemmeren door hen niet in staat te stellen hun leven te leiden, door hen bijvoorbeeld het onmogelijk te maken naar hun werk te laten gaan. Hij spreekt hierover “klimaatchaoten” en vind het geen demonstranten maar criminele overtreders die geen respectabele gesprekspartners zijn. Zijn humor kwam weer naar boven in de volgende uitspraak: “Een gevangenisstraf werkt niet, maar rustig is het wel.”

Ten slotte krijgen alle "woke"-elementen binnen het CDU geen ruimte meer. Volgens de partij zijn dit onderwerpen waar de politiek zich niet mee bezig moet houden. Het is tijd om de echte grote problemen aan te pakken, een boodschap die ook in Nederland steeds breder gedragen wordt. Merz deelt hierover zijn visie: “Het socialisme van de Ampelkoalition maakt de weg vrij voor intolerantie en middelmatigheid. Staat en maatschappij, autoriteit en verantwoording, recht en wetgeving verliezen in grote mate hun definitie. En de mens daarmee zijn vrijheid. Dat is Duitsland in 2023 dames en heren.” De vrijheid van spreken wordt beperkt en daar maakt hij zich hard voor. Dat doet hij in de media waar hij zich laat horen voor een ongecontroleerde mainstreammedia en in het parlement waar hij in zijn kritische speeches vervolgens wordt onderbroken (zie video) en allerlei demoniserende termen naar zijn hoofd krijgt geworpen. Het lijkt wel ons Nederland uit 2002.

Economie

Zijn tweede prioriteit betreft een kenmerkende kernwaarde van het CDU, namelijk: de Duitse economie. Deze kwestie heeft echter een nieuwe dimensie gekregen, gezien de financiële uitdagingen waarmee de Duitsers in de afgelopen 20 jaar nog nooit eerder geconfronteerd zijn geweest. Volgens Merz zijn hier drie hoofdfactoren debet aan: de instroom van asielzoekers, bureaucratie en de focus op milieuvraagstukken. Hij wijst met name de extreemlinkse Grünen aan als verantwoordelijken voor zowel de illegale massamigratie als het verdampte groene geld.

De CDU-leider onderstreept herhaaldelijk de noodzaak om de migratiestroom in Duitsland aan te pakken, aangezien anders de maatschappij ten onder zal gaan. Onze oosterburen zien een continue toestroom van gemiddeld 30.000 migranten per maand (exclusief Oekraïners). Het is overduidelijk dat het Europese Schengensysteem niet effectief functioneert, en daarom is het essentieel dat wanneer de binnengrenzen worden opgeheven, de lidstaten zich inspannen om de buitengrenzen van Europa te beschermen. Gedurende acht jaar heeft het CDU vertrouwd op de Europese Unie om deze problemen op te lossen, maar nu is het de hoogste tijd voor lidstaten om zelf actie te ondernemen. Dit vereist een strikte grenscontrole en het opzeggen van het Schengenverdrag.

Friedrich Merz is geen klimaatontkenner maar wel een criticus. Duitsland doet zichzelf de das om met dit beleid van de Ampelkoalition. Hij acht het onbegrijpelijk dat er Kerncentrales worden gesloten terwijl die energiebronnen momenteel 10 miljoen mensen van stroom voorzien, in een tijd waar iedere vorm van energie al veel te duur is. “Dit bereikt een niveau van irrationaliteit, dat niet meer te beschrijven is” zegt hij.

Maar wat de toekomstig Duitse leider nog erger vindt, zijn de plannen van Timmermans en de Grünen om de verkoop van benzine, diesel en lpg-motoren in auto’s te verbieden vanaf 2030. Als erkend autoland kan de heer Merz hier met zijn kop niet bij. Als dat gebeurt wordt het onderzoek en dus de ontwikkeling naar nieuwe motoren en betere CO2-waarden stopgezet. Momenteel rijden er 50 miljoen benzineauto’s in Duitsland en 220 miljoen in Europa. We nemen dus aan dat dit in 2030 met een verbod op de verkoop moet gedaald zijn. Stel dat er dan nog 30 miljoen in Duitsland rijden en 150 miljoen in Europa. Wat doen we dan met die? Hoe zorgen we op korte termijn dat deze CO2-vrij worden. Als links daadwerkelijk een groene visie had, dan hadden zij dit verbod voor 2030 niet bedacht en zouden ze hebben ingezet op het onderzoeken en ontwikkelen van CO2-vrije motoren. Juist daar in Duitsland, waar zich de beste auto-industrie ter wereld bevindt. Het zou dus naast economische ook groene zelfmoord zijn voor Duitsland om dit idee van Frans Timmermans te omarmen.

Merz laat zich horen tegen deze idiote ideeën en zet zich in voor technologieën. Zoals hij het zegt: “We laten het over aan ingenieurs en niet aan ideologen.” Ideologen die vaak de mensheid belangrijker vinden dan de mens.

Leiderschapslessen van Merz

En toch bereikt hij naast centrumrechts Duitsland ook andere plekken in het politieke spectrum. Terwijl de fanaccounts op sociale media oppoppen als asielzoekers, bleek onlangs ook nog eens uit onderzoek onder ruim 10.000 respondenten dat 51% Merz als grootste kanshebber voor het 'Kanzlerschaft' ziet. Waar komt deze brede populariteit vandaan? Daarvoor zoomen we in op zijn leiderschapskwaliteiten.

Onderzoek: Bild Zeitung van 14 juli 2023. 

We richten onze aandacht op zijn vermogen om als individu een groep van individuen te beïnvloeden om gezamenlijk een doel te bereiken (Northouse, 2016: 7). Friedrich Merz maakt gebruik van charisma als middel van gezag. Één van Weber zijn vormen van gezag (naast traditioneel en wettig gezag). Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat charisma een aanzienlijke invloed heeft op succesvol leiderschap, zowel in de publieke als de private sector (Gasper, 1992). Het is een eigenschap die van wezenlijk belang is, omdat het inherent is aan iemand zijn persoonlijkheid en niet kan worden aangeleerd. Het onderscheidt iemand van het 'gewone volk'. Bij Merz zien we dit onder andere in zijn immer keurige kleding en zijn betrokkenheid bij alledaagse mensen. Hij komt elitair over maar is zichzelf en spreekt de taal van het volk, dit alles doorspekt met een vleugje humor. Precies de reden waarom Fortuyn zo populair was. 

Humor is iets wat uit het hart komt en vaak bij linkse mensen ontbreekt, maar juist zo belangrijk is. Amerikaans auteur Erica Jong schreef al dat humor éen van de meest serieuze hulpmiddelen is die we hebben om met onmogelijke situaties om te gaan. Dit vermogen resulteert eveneens in zijn communicatieve bekwaamheid, dat vaak wordt beschouwd als het lexicon van leiderschap. Zoals zelfs Paulus zei (uit de Bijbel): “Immers, indien de bazuin een onduidelijk geluid geeft, wie zal zich gereedmaken tot de strijd?” Hoewel ik niet religieus ben, geloof ik wel degelijk in dit principe. De kunst van het spreken is cruciaal, zoals Pim Fortuyn ons ook al liet zien. Merz excelleert hierin en weet iedereen met pakkende en humoristische boodschappen naar huis te sturen.

Volg Europa

De kans is zeer aanzienlijk dat Merz de volgende Bondskanselier wordt. Dit impliceert dat, naast landen als Italië, Zweden en Spanje, Duitsland eveneens een koers naar rechts in slaat. Europa lijkt zich te gaan keren tegen al dat door links gefaciliteerde Woke-idioterie waarin kinderen geen kinderen meer zijn, mannen geen mannen, vrouwen geen vrouwen, de voedselbank populairder is dan de Albert Heijn en de blanke heteroman de dure klimaathobby’s betaald om vervolgens moreel te worden opgehangen voor een duister ver ver heel ver verleden.

Terwijl hier GroenLinks/PvdA met klimaatprofeet Timmermans bovenaan in de peilingen staat, stel ik met alle bescheidenheid en respect de volgende vragen aan u. Waarom volgen we nu niet Europa en stemmen we allemaal massaal voor verandering? Loopt Duitsland met deze soortgelijke Fortuynrevolutie voor of achter op ons?

Ik hoop dat Merz wel aan zijn klus mag beginnen.

“De ervaringen zijn als de zaden waaruit de voorzichtigheid groeit” (Konrad Adenauer).

 

 

Afbeelding: Friedrich Merz in de ‘Merkur Spiel Arena’ in Düsseldorf, van Lukas Schulze/Getty Images (Zeit.de).

Zijn bekende speech (vanaf 42:55).

Video waarin (8:50-11:15) Merz zich uitspreekt over de manier van omgang (het demoniseren) van de Grünen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.