Speech Hart voor Den Haag (11-05-2023)

Gepubliceerd op 12 mei 2023 om 14:31

"Geachte voorzitter, mijn naam is Lloyd Opdam en ik ben 21 jaar oud. Ik kom uit Harderwijk, dat wellicht bekend in de oren klinkt vanwege het Dolfinarium. U vraagt zich waarschijnlijk af wat ik hier doe. Mijn vader en oma komen uit Den Haag en hebben hier gewoond, vroeger op de Badhuisweg. Mijn vader is vertrokken, maar mijn oma woont hier nog steeds. Ik ben zeer geïnteresseerd in de politiek en studeer daarom Bestuurs- en Organisatiewetenschappen. Wanneer ik met mijn oma Joopie over politiek praat, heeft zij het vaak over Richard de Mos. Zij vertelt mij dan verhalen over de goede dingen die hij doet voor de stad. Zij herhaalt dagelijks dat De Mos eens een haring bij haar heeft gehaald en ik zie de vreugde in haar ogen als zij over hem spreekt. Dit inspireert mij. Ik wilde altijd al de politiek in om mensen te helpen en hiermee bijdragen aan het algemeen belang. Nu weet ik ook hoe dat moet.

Ik heb het hierover Ombudspolitiek, een geheel nieuwe manier van politiek bedrijven waarbij de menselijke maat weer terugkomt. De politicus als ombudsman is een uitvinding van De Mos, waar veel toekomst in zit. In deze tijd van politieke versnippering en wantrouwen is het cruciaal om niet alleen degenen te horen die spreken, maar juist degenen die zwijgen. 

En voorzitter, dat zijn er veel.

Jaloezie is een politieke ziekte die voortkomt uit eigenliefde, politiek lijfsbehoud en rondwaart in vele stadhuizen. Het aanvallen van de grootste partij en de meest populaire politicus lijkt dan zeer aantrekkelijk voor partijen, maar eerlijk is het niet. 

Vorige week kreeg ik de volgende quote van Churchill mee: “Politiek is bijna net zo spannend als de oorlog, en net zo gevaarlijk. In de oorlog kun je maar één keer gedood worden. Maar in de politiek vele malen.” 

Maar ik kan jullie beloven dat Hart voor Den Haag iedere keer zal opstaan. Ik wil de raad dan ook adviseren om de politicus als ombudsman te omarmen en deze aanpak juist over te nemen. Wie weet wordt uw partij dan ook eens de grootste.

Ombudspolitiek draait om de bewoners, de mensen in de straten en de wijken. En dat is een zeer democratische gedachte. Begin dus vandaag nog met het luisteren naar de Haagse meerderheid en besluit om Hart voor Den Haag op te nemen in het college! 

Neem hen serieus, neem die 30.000 kiezers serieus anders nemen zij jullie niet meer serieus!"

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.